BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

Imi plac foarte mult prajiturile pe care le cumpar din cofetarii. Doar ca uneori mi se face dor de un dulce asa cum erau cele din copilarie, facute in casa. Tare bune mai sunt!

 

Pagina Principala Retete Traditionale

 

 

 

 

 

Budinca de branza

Luam 400 gr branza, 4 galbenuse, 4 linguri de faina, amestecam, batem albusul spuma si il adaugam. Punem in forma unsa si tapetata cu faina, se fierbe in baie de aburi 3/4 ora.

 

 

 

Budinca de cartofi

300 gr cartofi fierti si rasi,125 gr unt, 4 oua, 4 linguri zahar, coaje de lamaie, marmelada. Frecam zaharul, untul, cartofii si ouale, punem albusul batut spuma. Despartim compozitia in doua. Punem in forma un strat, apoi punem la mijloc marmelada si acoperim cu restul si dam la cuptor.

 

 

 

 

Budinca de ciresi

Luam 1 kg ciresi bune, le scoatem samburii si le lasam sa stea o ora cu 2 linguri de zahar pisat. Intr-un castron pentru budinca frecam 200 gr zahar pisat cu 200 gr unt proaspat, apoi punem ouale, numai galbenusele, unul cate unul frecand mereu. Adaugam 1 pahar pesmet, vanilie, stoarcem ciresele, le amestecam si pe ele, apoi punem albusele batute. Ungem o forma cu unt proaspat, presaram pesmet, punem compozitia si dam la cuptor pentru o ora. Rasturnam budinca si o dam la masa cu sirop de visine sau smeura amestecat cu siropul ramas de la ciresi

 

 

Budinca de orez

1 kg lapte dulce se fierbe cu o litra orez pana se ingroase (camamaliguta) cu un foc domol, apoi se da deoparte sa se raceasca o lingura de unt topit se freaca pana se albeste. Se pune un pahar de o litra cu zahar si 5 galbenusuri de oua si toate se freaca. Albusurile de oua se bate pana se face o spuma tare ca zapada. Apoi se amesteca untul frecat cu orezul si cu galbenusurile frecate se adauga si albusurile cele batute amestecandu-se bine. Formele se ung cu unt si tapetate cu pesmet turnandu-se copozitia si se pune la cutor. Se tine o ora cu un foc domol si potrivit.

 

 

 

Budinca de visine

Curatim de samburi si codite 1/2 kg visine, curatim in apa fiarta 150 gr migdale pe care le pisa, 1 pahar zahar, 150 gr unt, se freaca, apoi se pun 8 galbenuse si zaharul pisat, amestecam 20 minute. Punem migdalele, 1 lingurita scortisoara, 1 pahar pesmet, visinile si apoi spuma de la 6 oua. Amestecam usor. Ungem o forma, presaram zahar si punem pasta sa se coaca o ora.

 

Buturuga

150 gr zahar, 1 lingura faina, 9 oua, 80 gr nuci, se freaca galbenusurile bine cu zaharul (pudra) 1/2 ora adaugam albusurile batute spuma, apoi nucile si faina amestecand usor. Se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu hartie si se coace la un foc potrivit. Cand s-a copto rasturnam pe un servet umed si o rulam imediat. Aceasta se umple cu crema urmatoare: 6 galbenusuri, 150 gr zahar, 2 pachete vanilie, 2 pahare de apa cu lapte, o lingurita faina si amestecam cu totul pe foc continuu ca sa nu se taie pana se ingroase, o luam de pe foc, o lasam sa se racceasca cand amestecam 200 gr unt pe care l-am frecat spuma. Desfacem ruloul, ungem peste tot cu crema avand grija sa oprim din crema ceva mai mult de jumatate pentru ornat pe deasupra. In crema oprita punem 2 batoane socolata muiata si sirop, ungem cu aceasta crema tot ruloul, apoi tragem cu furculita dungi deasupra ca sa imitam buturugele de lemn.

 

 

Cartofi de ciocolata

Se ia rest de cozonaci, se framanta si se amesteca cu sirop sau lapte cu vanilie pana avem o pasta groasa. Dupa batoane de ciocolata rasa sau cacao, rom dupa gust, apoi se da forma cartofului, se tavaleste prin ciocolata rasa si se fac pe deasupra ochiuri cu alune sau migdale curatite si se serveste la masa.

 

 

Cartofi de socolata

3 galbenuse rascoapte, 1/4 migdale, 1 galbenus crud, 1/4 zahar pisat, 150 gr socolata rasa, o cescuta rom. Oparim si curatam de coaje migdalele, le amestecam cu galbenusele date prin sita cu cel crud cu zaharul si cu socolata rasa, punand si o cescuta de rom. Din pasta facuta formama cartofi pe care ii tavalim prin socolata granulata si in fiecare infingem cate o migdala si ii dm la masa.

 

Cenusareasa

4 pahare faina se framanta cu 250 gr unt sau 200 gr grasime,apoi 4 linguri (sau chiar mai mult) smantana si 1 pahar zahar pudra, vanilie si putin bicarbonat dizolvat in o lingura rom sau alcool si 30 nuci date prin masina. Impartit i trei foi si coapte separat. Crema: frisca batuta (sau smantana nu prea acra) cu zahar vanilat se pune intre foi si deasupra

 

Checs cu albusuri

Se bat 7 albusuri, se adauga 180 gr zahar, se bate mai departe70 gr unt otpit la marginea masinei ca sa nu fie fierbinte si 180 gr faina vanilie. Se pune in albusul batut toate astea plus nuci taiate fin, stafide unsa forma de checs tapetat cu faina, cuptor potrivit.

 

 

Checs de marmelada

400 gr marmelada se freaca cu o ceasca de lapte dulce caldut tot cate putin ca la maioneza se adauga 25 linguri rase faina, o lingurita rasa 30 gr unt topit la marginea masinei si 3 linguri nuca bucatele data prin zahar ars, se toarna in tava unsa data cu faina la foc domol

 

Cornulete

4 cani faina, 1 cana lapte (smantana) in care se pune drojdie si o cana untura solida. Se pune faina pe planseta, se pune untura sugandu-se laptele cu drojdia. La sfarsit se tavalesc cornuletele prin zahar.

 

 

 

 

 

Cornulete

33 linguri faina (400 gr), 2 linguri smantana, 200 gr untura, 2 linguri de zahar. Separat facem maiaua din 1/2 ceasca lapte, 40 gr drojdie, o lingurita zahar, o lingura faina. Imediat ce a crescut turnam in compozitia de mai sus, framantam, facem foaia si taiem cornulete.

 

Crema de rahat

500 gr rahat, 3 galbenuse de ou, 1 pahar coaje de lamaie,200 gr unt. Se pune la fiert in baie de aburi rahatul pana se dizolva si se fraca pana se face ca un serbet bine legat. Se pune treptat cate un ou aoi coaja de lamaie si cate foarte putin rom. Separat se freaca untul spuma si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se poate adauga 15 nuci prajite. Se poate umple blat de nuci.

 

Crema de zahar ars

1 kg lapte dulce, 7-8 oua intregi, 1 pahar de zahar in lapte si 1 pahar de zahar ars cu care se tapeteaza cratita cand este ferbinte si se lasa sa se raceasca. Se opreste un ou care se freaca cu o lingurita de faina si se amesteca cu celelalte oua si se pune in laptele caldut, se amesteca bine si se rastoarna in cratita tapetata si se fierbe in baie de aburi o ora. Se da la rece si se rastoarna in farfurie.

 

 

 

 

Crema in cesti

Pentru 10-12 cesti trebuie 1 litru lapte pe care il fierbem cu 1/4 kg zahar vanilat. La o parte batem 8 galbenuse cu 4 albusuri si cand laptele e mai caldut il turnam peste oua amestecand mere. Trecem compozitia prin sita si umplem cestile cu crema, le punem pe o tava la cuptor. Punem in tava apa fierbinte sa cuprinda cestile pe trei sferturi. Punem un capac pe ele si la un foc sa nu faca clocote mari le fierbem 20 minute, apoi incercam cu un pai. Dupa ce le-am scos din cuptor, le lasam sa stea cateva minute in apa lor, apoi le dam la rece.

 

Dolos tort

8 oua intregi, 200 gr zahar, 400 gr faina. Se freaca galbenusele spuma cu zaharul, se adauga albusele spuma odata cu faina. Se coc pe fundul unei tave tapetate cu faina si grasime. Apo ise aseaza un blat si unul de crema iar pe cel de deasupra se pune zahar ars.

 

 

Douchesse

125 gr nuci, 125 gr zahar pudra, 6 galbuse, 25 gr unt, 50 gr faina. Se bat albusele spuma, apoi se adauga nucile date prin masina, zaharul, faina si untul dizolvat se amesteca toate cu albusele si se intinde comnpozitia intr-o tava tapetata cu grasime si faina nu prea graosa. Se coace la un foc potrivit, cand s-au rumenit se taie bucati dreptunghiulare si se ruleaza pe un bat. Apoi se umple cu crema de vanilie. Crema: 6 galbenuse, 125 gr faina, 300 gr zahar, 1 l lapte, 1 baton vanilie, se amesteca toate si se fierbe pana se ingroase, apoi se raceste si se umple rulourile. Dupa ce le-am umplut se glaseaza cu serbet de cacao cu 300 gr zahar.

 

Fursecuri

8 albuse, 1 pahar zahar, 1 pahar faina, o cescuta grasime, 2 lingurite anason. Se bat albusele spuma, se adauga zaharul, se bat sa se amestece bine, apoi punem faina, grasimea si anason. Se pune in tava unsa si tapetata cu faina, se coace si se taie subtire

 

Fursecuri

Se fraca 250 gr unt pana se face ca o cremea, se adauga 150 gr zaharvanilat si coaje de portocale, 6 galbenuse frecand bine deauspra fiecaruia 2 oua intregi si 250 faina. Se amesteca bine toate si apoi se toarna cu cornetul pe tava mici cornutei. Duppa ce sunt coapte se lipesc cate doua cu marmelada, apoi se orneaza deasupra cu ciocolata.

 

Fursecuri cu anason

8 albuse, 1 pahar zahar, 1 pahar faina, 1 cescuta cu grasime, 2lingurite ananson. Se bat albusele spuma, se adauga zaharul, se bat sa se intareasca bine, apoi punem faina, grasimea si anasonul amestecand usor. Se pune in tava unsa si tapetata cu faina, se coace la foc potrivit si se taie subtire cand este inca calda. Daca e crescuta mult se da in doua.

 

 

 

Gelatina de fragi
Luam 1 kg fragi, ii dam prin sita si lasam zeama la rece catva timp, chiar in vasul in care o sa urmam pregatirea. Punem 1/4 kg zahar si 8 foi gelatina topita din vreme intr-o cescuta cu apa calda, amestecam sa se ingroase, punem 1/4 kg frisca amestecata usor. Ungem o forma de gelatina cu putin untdelemn, punem compozitia si o punem la gheata. Pentru a o rasturna bagam forma in apa clocotita, apoi se rastoarna pe o farfurie rotunda si se garniseste cu fragi.

 

Gogosi de cartofi

Fierbem 3/4 kg cartofi, ii curatim si ii dam prin sita, apoi ii frecam cu 2 linguri zahar pisat, vanilie, sare. Amestecam si cu faina cat cere, intindem pe fund o foaie de 4 mm, taiem forma rotunda cu paharul si prajim.

 

 

 

 

 

 

Harlechin

420 gr faina, 280 gr unt, 140 gr zahar praf, se mai adauga 4 galbenusurisi un ou intreg si vanilie sau lamaie. Din toate acestea se face o coca pe planseta si se pune la rece (vara) timp de 1/2 ore. Se imparte apoi in 3 parti egale si se coace fiecare separat. Apoi se aseaza pe doua tavi si se ung foile cu marmelada iar pe foaia de deasupra se pune urmatoarea compozitie: se freaca 150 gr zahar cu vanilie si 4 galbenuse, se pune deasupra si se presara cu midale taiate si stafide negre. Se mai pune putin la cuptor mai mult rece si se taie calda.

 

 

 

Melcisori cu nuca

4 galbenuse, 1/2 kg faina, 1 pahar lapte, o lingura zahar, unpraf sare de 2 lei drojdie. Se face un aluat, se intinde foaie cat mai subtire. Se ia 200 gr unt, 4 linguri zahar vanilie taiata. Se freaca untul cu zaharul spuma, se unge foaia, se presra cu nuci pisate, se face sul, se taie bucati de 2 degete, se pun in tava unsa lasate putin sa creasca, se coc la un foc domol.

 

Moca

Luam 250 gr piscoturi, 150 gr unt proaspat, 150 gr zahar pisat, 2 galbenusuri de ou si esenta de cafea. Frecam galbenusele cu zaharul, punem untul cu incetul frecand mereu, apoi punem 2 linguri de cafea. Luam o forma unsa si pusa cu hartie intr-o farfurie amestecand apa cu cafea indulcita, punem piscoturile si punem un strat de piscoturi si un strat de crema pana se termina. Luam un capac mai mare decat forma, il punem este prajitura cu o greutatea deasupra si il dam la rece. Cand vrem s-o scoatem o punem intr-o cratita mai mare cu apa fiarta cateva minute, apoi o rasturnam si ii dam cu crema pe care am oprit-o special.

 

 

Omlet cu visine sau ciresi

Frecam 10 galbenuse cu 120 gr zahar, punem 3 linguri lapte caldut, 120 gr unt proaspat usor topit, apoi albusurile batute si o ceasca de ciresi sau visine stoarse de zeama. Punem compozitita in forma unsa si dam la cuptor.

 

 

Papanasi

300 gr branza vaci cu 3 galbenuse ou, 3 linguri faina, sare, le frecam si adaugam albusul spuma. Luam cu lingura, ii facem forma, prajim in unt si dam la masa cu smanatana.

 

 

 

 

Pasca cu branza de vaci

Luam 1/2 kg branza de vaci, o zobim bine cu furculita, punem apoi 3 oua,zahar dupa gust, sare, coaje de lamaie, vanilie si un pumn de staifde si amestecam bine. Intr-o tava rotunda unsa bine punem o bucata de aluat de cozonac bine intins. Luam inca o bucata, o taiem in doua, facem 2 panglici rotunde, le impletim si le punem imprejurul tavei so lasam la crescut. In acest timp facem umplutura in care adaugam o ceasca smantana. Turnam in tava peste care ungem cu ou si presaram cu stafide, apoi dam la copt. Cand e gata coapta o lasam sa se raceasca si o scoatem din forma.

 

 

 

 

Pateuri

1/2 kg branza proaspata cu 1 kg faina, apa rece cat cere, zeama de la o lamaie su doua lingurite otet curat, sare, 2 oua intregi. Se face o coca potrivit de tare, se intind foi, se taie in forma de patrat, se pun la mijloc nuci, branza sau carne. Se face forma de triunghi si se pune la cuptor.

 

 

 

 

 

Pilulele dracului

200 nuci, 100 gr zahar, 1 ou, 1/4 pachet cacao, rom dupa vointa. Dupa ce am trecut nucile prin masina le punem intr-un castron, le amestecam cu cateva linguri de zahar, adaugam si oul, le amestecam bine si cu cacao si turnam apoi rom. Le frecam bine pana se intareste si luam cate putina pasta, ii dam forma de minge, le dam prin zahar nepisat si le mancam.

 

 

 

 

Placinta cu crema

Crema: Fierbem 1/2 litru lapte cu 1 baton vanilie. Frecam 4-6 galbenusecu 175 gr zahar, 60 gr faina, apoi turnam laptele fierbinte peste ele. Invartind cu lingura punem pe foc pe marginea masinei si mestecam mereu pana da in fiert. Apoi o scoatem, punem unt cat o nuca si o amestecam pana se raceste. Foitajul: 250 gr faina, 1/2 pahar apa, 250 gr unt din care se face o coca. Intindem o foaie groasa de 1/2 deget, punem la mijloc untul, impachetam si dam la rece 10-15 minute. Facem asa de 3 ori pana intra untul in coca. Apoi taiem cat pentru tava ce o avem, intindem foaie tot de 1/2 deget si o punem in forma mai intai unsa, apoi udata cu apa si scursa. Facem cu cutitul forme de patrat sau dreptunghiuri patrunzand numai la jumatate ca sa fie mai usor la taiat si dam la copt 1/2 ora. Cand s-a copt taiem bucatele si punem crema la mijloc.

 

 

 

Prajitura

1/2 kg zahar cu 1/4 kg lapte dulce, se pun de se dezolva apoi sepun 11 turte de unt proaspat, putin bicarboant, lamaie rasa, 2 pahare cu nuci pisate, 9 linguri de faina si se amesteca bine. Ungem tava cu untura si o punem la cuptor sa se coaca bine, apoi se taie in ronduri.

 

 

 

 

 

 

 

Prajitura cu cacao

1/2 kg faina, 6 oua, 1/4 unt topit, 1/2 kg zahar, 1 pahar lapte dulce, 1 bachiu, 1-2 linguri cacao. Din zahar se opresc 3-4 linguri pentru sirop. Se freaca galbenusele cu zaharulspuma, se adauga untul, apoi faina putin cate putin impreuna cu bachiul si se freaca toate bine. Din acest aluat se opresc cateva linguri pentru a se amesteca cu siropul si cu cacao. Se bat albusele spuma si se amesteca cu aluatul ramas, se pune in tava unsa si tapetata un rand de compozitie si un rand de aluat pana se umple forma.

 

 

 

 

 

Prajitura cu marmelada

Se framanta pe masa de aluat 300 gr faina cu 200 gr unt si 100 gr zahar, 2 albenuse, o jumatate pahar mic cu vin, o lingura buna cu smantana. Framantat se lasa sa se odihneasca. Se intinde in tava, unsa cu marmelada si deasupa se pune 2 albuse batut vartos cu zahar. Cat cantaresc ouale intregi atat zahar.

 

 

 

 

 

Prajitura cu mere

1 pahar si ceva zahar, doua galbenuse si un ou intreg, vanilie, bicarbonat, 1/4 kg untura, 1 pahar vin, o ceasca smantana. Se freaca zaharul cu untura si cu ouale, se adauga vanilie, bicarbonat, smantana, vinul, apoi se da faina cat cere. Se taie pe jumatate, se intinde o foaie de 1/2 deget, se pune in tava, se pun merele cu zahar si scortisoara, apoi se itinde a doua foaie si se unge cu albus batut. Aceasta coca se poate lucra si cu margarina si pe deasupra foii se pune nuca pisata amestecata cu zahar, scortisoara si albusul batut.

 

 

 

Prajitura cu mere

4 oua, 4 linguri grasime, 8 linguri zahar, 8-10 linguri apa. Se fraca grasimea cu zaharul, se pun ouale unul cate unul, se amesteca bine, se adauga apa cate o lingura si se amesteca bine sa nu se branzeasca. Se pune nitel rom apoi faina tot cate o lingura si un praf de copt. Se intinde mai mult de jumatate si tava tapetata cu faina, se pun merele cu zahar si scortisoara apoi se pune restul de coca. Cand e gata se taie si se pudreaza

 

 

Prajitura cu mere

4 oua, 4 linguri grasime, 8 linguri zahar, 8-10 linguri apa. Se fraca grasimea cu zaharul, se pun ouale unul cate unul, se amesteca bine, se adauga apa cate o lingura si se amesteca bine sa nu se branzeasca. Se pune nitel rom apoi faina tot cate o lingura si un praf de copt. Se intinde mai mult de jumatate si tava tapetata cu faina, se pun merele cu zahar si scortisoara apoi se pune restul de coca. Cand e gata se taie si se pudreaza

 

 

Prajitura cu nuci

3 oua, 9 linguri zahar, 9 linguri cu varf faina, 100 gr unt, 100 gr nuci taiate, 1 praf de copt, 9 linguri lapte. Untul se freaca, se adauga ouale intregi, zaharul, laptele si faina, apoi nucile si praful, se amesteca bine si se pune in tava tapetata, se coc si se taie in randuri.

 

 

 

 

 

 

 

Prajitura cu nuci

3 cesti zahar, 3 oua, 3 cesti untura, 3 cesti lapte, vanilie, bicarbonat. Se freaca bine zaharul cu untura si cu ouale, apoi se adauga vanilie, bicarbonat si laptele. Se da faina cat cere ea, apoi se taie coca in mai multe bucati. Se ia fiecare bucata, se intinde dreptunghiular de 1/2 deget, se presara cu nuca pisata amestecata cu scortisoara si zahar si se ruleaza. Se poate rula si cu magiun sau marmelada. Se coace la cuptor.

 

 

 

Prajitura cu susan si nuci

1/2 kg smantana cu aproape 1/2 kg unt bine stors, 1/3 kg zahar, 9 oua rascoapte numai galbenusurile, 3 oua crude intregi si 3 galbenuse crude, vanilie sau lamaie, o lingurita bicarbonat si faina cat inghite. Din aceasta compozitie se pot face pesmeciori intinzandu-se foi groase de 1/2 deget, se taie cu forma si se da pe deasupra cu ou si cu susan. Se poate itinde foaie groasa de 1/2 deget in forma dreptunghiulara, se pun nuci pisate amestecate cu zahar si vanilie sau lamaie si se ruleaza iar dupa ce s-a copt se taie oblic

 

 

Prajitura cu unt proaspat

Luam 1/4 kg zahar, 1/4 kg unt proaspat, 1/2 kg faina, 4 oua, 2 intregi si2 galbenuse. Se amesteca toate bine si se face o coca, apoi le intindem cu vergeaua cat vrem de groase si le taiem cu forme. Pe deasupra le ungem cu albusul spuma amestecat cu zahar si nuci taiate bucate. Le coacem in cuptor.

 

 

 

Prajitura pentru vin si ceai

4-6 oua intregi le cantarim, punem aceiasi greutate de zaharpisat, faina si unt. Amestecam galbenusele cu zaharul pana se albeste, punem putina zeama de lamaie, untul putin incalzit si faina si se freaca bine. Se pun albusurile nebatute continuand amestecul incet, se aseaza in forme mici, se pun la copt potrivit 3/4 ore.

 

 

Rulada

6 oua, 6 pahare zahar, 1/2 pahar faina, 1/2 zeama lamaie. Se bat ouale cu zaharulu pana se face o compozitie ca la tor sise pune faina. Dupa aceea se pune intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Adupa ce s-a copt se rastoarna pe un servet, se unge cu marmelada sau dulceata de visine si se ruleaza imediat cat e calda. Se pudreaza cu zahar, se taie in felioare subtisi si se serveste la masa.

 

 

Salam

2 linguri cacao, 7 linguri zahar, 4 galbenuse, oua, 5 linguri zahar, 5cescute lapte, 40-45 biscuiti, 200 gr unt. Se amesteca 7 linguri zahar cu cacao si cu laptele, se pune la foc potrivit dupa ce se leaga putin, se freaca galbenusele cu 5 linguri zahar turnand din siropul de cacao peste oua pana se subtiaza, apoi se goleste din nou in vasul care a fiert siropul se pune din nou la fiert in baie de aburi, se lasa sa fiarba ca un serbet. Se lasa sa se raceasca. Separat se freaca untul psuma si se adauga din serbetul aproape rece pana se leaga crema. Se lasa sa se raceasca crema apoi se adauga biscuiti pisati. Se pune in celofan si se ruleaza, apoi se da la rece pentru a doua zi. Se pune rom dupa gust.

 

 

Saleuri

1 pahar mare lapte dulce, 1 ou, o lingurita sare, 1 pahar mareuntura topita nu solidificata), 1 pahar mare vin. Se amesteca toate intr-o cratita cu faina cat inghite apoi se pune coca pe planseta si se mai adauga faina pana se intareste. Se framanta 10 minute fara faina pana nu se mai lipeste. Dupa aceea se da forma unei franzele, se imparte in 4 parti egale si fiecare parte se intinde cat se poate de subtire, se unge cu untura, se impacheteaza fiecare parte si se lasa dupa aceea o ora la rece. Apoi se ia fiecre bucata si se intinde cat o batista si groasa de 4-5 cm. Se spoieste foaia cu ou, se presoara cu sare si chimen si apoi se taie betisoare. Se coc la foc iute.

 

 

 

 

Smaru de gris

6 galbenuse, 2 linguri zahar, 6 linguri smantana, 3 pahare gris, 1 litru lapte,se amesteca bine, se pune in tava unsa pe care o dam la copt. Dupa o ora daca s-a rumenit, cand e gata o rasturnam pe farfurie si o garnisim cu dulceata de visine.

 

 

Sufle de capsuni

La 8 albusuri trebuie 1/2 kg capsuni, 250 gr zahar pisat. Capsunile curatate,spalate, zvantate de apa le dam prin sita, le amestecam cu zaharul pana se ingroasa. Batem albusurile si le amestecam usor cu capsunile, apoi se pun in forma de faianta si le dam la cuptor 20 minute.

 

 

Tarta cu fructe

250 gr faina, 125 gr unt (ca 2 linguri cu varf), 2 linguri zahar, 1/2 paharlapte, sare si un ou. Facem aluat intr-o craticioara: intai faina apoi punem untul, laptele in care am topit si zaharul, sare, pesmetul, oul si o framantam, apoi o punem la rece 2 ore. O punem pe masa, intindem o foaie rotunda, ungem o forma pentru ofaie, intepam fundul. Se coace 35 minute, scoatem si o ungem cu ou, o mai dam la copt, iar o scoatem, punem fragi, turnam peste ele sirop si o servim la masa.

 

 

 

 

Tort biscuiti

1/2 kg biscuiti rupti si muiati cu lapte fierbinte cu cafea si rom, se toarnapeste pesmeti. Crema: 250 gr unt, 300 gr zahar, 2 galbenuse, albus spuma. Se amesteca, se face o crema, se impare in doua si jumatate se amestec cu biscuiti si 2 jumatati nuci prajite, apoi jumatate din crema se pune la mijloc si deasupra.

 

c

Torta

Aluatul: 150 gr faina, 50 gr unt, 50-60 gr zahar, 1 ou, putin praf de copt sau bicarbornat. Oul se freaca putin cu zaharul si se adauga treptat faina amestecata cu praful. Untul cate o bucatica frecand mereu. se pune aluatul pe scandura taiat in doua si se intinde fiecare parte punand cate putina faina in forma rotunda dup aforme de tort punand o foaie jos ridicand marginea, la mijloc umplutura si deassupra alta foaie unind bine marginile. Umplutura: 1 ou frecat cu 3 linguri zahar pudra, branza de vaca, smantana

 

 

 

 

 

Torta de nuci

La 10 oua o ceasca mare de zahar, 2 linguri faina, 2 linguri pesmet, 100 nuci. Frecam galbenusele cu zaharul, punem faina, pesmetul, nucile date prin masina iar la urma se pun albusurile batute. Ungem forma cu unt, coacem la foc domol aproape o ora.

 

 

 

Torta lui Hrunlald

8 galbenusuri de oua batute o 1/2 ora cu 140 gr zahr pisat, amestecicu ele 140 gr migdale sau nuci pisate, 140 gr socolata muiata cu putina apa in cutor, putina zeama si coaje rasa de lamaie si spuma de la 8 albusuri. In forma captusita cu hartie unsa se coace frumos. A doua zi se taie in doua si se umple cu urmatoarea crema. Crema: 100 gr zahar pisat se amesteca cu 3 galbenusuri de oua si 140 gr unt proaspat o jumatate de ora si se adauga 140 gr socolata muiata. Pe deasupra se unge torta cu aceasta crema si se garniseste cu fructe.

 

 

 

 

 

Trufe

1/2 kg biscuiti, 150 gr unt proaspat, 250 gr zahar, rom si nuci cam doi pumninumai curatite. Se sfarma biscuitii, se amesteca cu 3 lingurite cacao in 1/4 litri apa in care s-a dizolvat 150 gr zahar. Adauga untul frecat bine, romul si o parte (cam jumatate) nuci. Restul de nuci le pui in 100 gr zahar ars, le amesteci si le rastorni pe un taler ud. Din compozitie se face oua pe care le tavalesti in nucile cu zahar ars sau faci forma de cue si pe deasupra pui nucile sparte putin in piulita.

 

 

 

 

 

Turta dulce

1/4 kg miere, 1/4 kg zahar, zeama de lamaie si cuisoare, 3/4 pahar de apa, 3 doua, 1 lingurita bicarbonat. Apa trebuie fiarta bine cu zaharul amestecat cu mierea si lasata sa se raceasca. Se amesteca toate celelalte cu faina cat cere, se face un aluat si se coace la un foc potrivit.

 

 

 

 

 

Un dulce pentru copii

Batem ca o coca de clatite 6 galbenuse cu 100 gr zahar, 200 gr faina, 10 linguri de vin alb. Legam cate 3-4 visine de codite, le muiem in aluat, le prajim in untura foarte fierbinte, le tavalim in zahar si le dam la masa.

Dulciuri:

Budinca de branza
Budinca de cartofi
Budinca de ciresi
Budinca de orez
Budinca de visine
Buturuga
Cartofi de ciocolata
Cartofi de socolata
Cenusareasa
Checs cu albusuri
Checs de marmelada
Cornulete
Cornulete
Crema de rahat
Crema de zahar ars
Crema in cesti
Dolos tort
Douchesse
Fursecuri
Fursecuri
Fursecuri cu anason
Gelatina de fragi
Gogosi de cartofi
Harlechin
Melcisori cu nuca
Moca
Omlet cu visine sau ciresi
Papanasi
Pasca cu branza de vaci
Pateuri
Pilulele dracului
Placinta cu crema
Prajitura
Prajitura cu cacao
Prajitura cu marmelada
Prajitura cu mere
Prajitura cu mere
Prajitura cu mere
Prajitura cu nuci
Prajitura cu nuci
Prajitura cu susan si nuci
Prajitura cu unt proaspat
Prajitura pentru vin si ceai
Rulada
Salam
Saleuri
Smaru de gris
Sufle de capsuni
Tarte cu fructe
Tort biscuiti
Torta
Torta cu nuci
Torta lui Hrunlald
Trufe
Turta dulce
Un dulce pentru copii